maandag 19 februari 2024

Y-ppa manager

Dit is een eenvoudige tool waarmee u naar PPA’s kunt zoeken en deze kunt installeren zonder de terminal te gebruiken. Hiermee kunt u ook uw bestaande PPA’s met een paar klikken beheren (toevoegen/verwijderen/opschonen).

Gebruik

Open een terminal (hopelijk is dit de laatste keer dat u PPA via de terminal installeert) en typ:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/y-ppa-manager sudo apt-get update sudo apt-get install y-ppa-manager

Eenmaal geïnstalleerd, ga naar “Toepassingen -> Systeemwerkset -> Y PPA Manager“.

Het installeren van applicaties in Ubuntu is in de meeste gevallen net zo eenvoudig als naar het Ubuntu Software Center gaan, naar de applicatie zoeken en op de installatieknop drukken. Er zijn echter momenten waarop de applicaties die u zoekt niet beschikbaar zijn in de Ubuntu-repository, of dat de softwareversie in de repository verouderd is. Dit is wanneer een deb-bestand of een Personal Package Archive (PPA) van pas komt. De voordelen van het gebruik van een PPA zijn dat u een nieuw applicatiepakket aan uw bestaande repository kunt toevoegen en dit kunt installeren zoals u normaal doet (via terminal of Ubuntu Software Centrum). Bovendien wordt u automatisch geüpgraded als er een nieuwe update in de applicatie is.

Dat gezegd hebbende, het enige probleem met PPA is dat niet alle applicaties met een PPA worden geleverd. En voor degenen die er een hebben, kan het moeilijk te vinden zijn. Voor nieuwe gebruikers omvat het toevoegen van de PPA de opdrachtregel, die veel mensen zoveel mogelijk zullen mijden. Y PPA Manager heeft tot doel het bovenstaande proces veel eenvoudiger te maken.

Y PPA Manager is een eenvoudige tool waarmee u naar PPA’s kunt zoeken en deze kunt installeren zonder de terminal te gebruiken. Hiermee kunt u ook uw bestaande PPA’s met een paar klikken beheren (toevoegen/verwijderen/opschonen).
Gebruik

Er zijn enkele opties waarmee u uw PPA’s kunt beheren


PPA toevoegen

Als u de PPA kent, kunt u deze aan uw repository toevoegen met behulp van de optie “PPA toevoegen”.
Niet-ondersteunde insluiting

Nadat Y PPA Manager de PPA heeft toegevoegd, wordt er ook een update op uw systeem uitgevoerd om de pakketbestanden op te halen. Als het klaar is (u wordt hiervan op de hoogte gesteld via NotifyOSD), kunt u naar Ubuntu Software Center gaan om de applicatie te installeren.


PPA verwijderen

Wanneer u de optie “Een PPA verwijderen” selecteert, worden alle bestaande PPA’s weergegeven die u op uw systeem hebt geïnstalleerd. Vervolgens kunt u degene selecteren die u wilt verwijderen.


Zoek naar PPA

Het beste van de Y PAA Manager is dat je rechtstreeks in de app naar PPA’s kunt zoeken. Dubbelklik op de optie “Zoek alle LaunchPad PPA’s” en voer uw zoekopdracht uit. Als er overeenkomende resultaten zijn, wordt deze in een nieuw venster weergegeven en kunt u vervolgens de PPA selecteren en op uw systeem installeren.

PPA verwijderen

Het verwijderen van een PPA verhindert alleen dat de applicatie wordt bijgewerkt. Uw geïnstalleerde applicatie zal nog steeds hetzelfde zijn. Aan de andere kant zal het opschonen van een PPA de pakketten downgraden naar de versie in de officiële Ubuntu-repository’s en wordt die PPA uitgeschakeld. In Y PPA Manager kunt u een PPA ook opschonen met de optie “Een PPA opschonen”. Op dezelfde manier wordt de lijst met geïnstalleerde PPA weergegeven en selecteert u gewoon degene die u wilt verwijderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

OVPN bestanden importeren in Gnome networkmanager

 een OVPN bestand van een open VPN server kan in Ubuntu en Linux mint eenvoudig in de netwerk manager worden geïmporteerd met het volgende c...