Linux en meer

Mijn Linklijst staat hier

Sinds ik in oktober 2006 Ubuntu 6.10 begon te gebruiken, veranderde mijn hele computerervaring. Ik was destijds behoorlijk goed in het gebruik van Windows XP. Veel vrienden en familie vroegen me of hun computer raar deed. (Dat doen ze nog steeds). Maar ik had meer flexibiliteit nodig op mijn pc. Ik heb een liveCD gedownload en geprobeerd ubuntu te gebruiken. Het was leuk. Ik heb een dual-boot-installatie gemaakt en het werkte allemaal prima op mijn oude Pentium III 800 Mhz-machine met 512 Mb RAM.

Ik heb in het voorjaar van 2007 mijn hardware geüpgraded en een machine gekozen met Linux-compatibele hardware. Ik ben nog steeds niet van Windows af, maar ik start eigenlijk nooit de dubbel geïnstalleerde Windows-partitie op. Het was niet moeilijk om te doen. Windows Vista was waardeloos en Ubuntu 7.04 deed alles wat ik wilde. Zelfs netwerkprinten werkte out-of-the-box.

Mijn vrouw gebruikte uiteraard ook Win XP op haar laptop, maar die machine crashte. (Ze liet het op de grond vallen). Een collega van mij heeft zijn oude laptop weggedaan en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om te proberen Ubuntu erop te installeren. Het werkte uit de doos, behalve de WIFI. Maar nadat ik de standaard netwerkbeheerder had vervangen door een andere, werkte alles als een tierelier. De laptop was 10 jaar oud en mijn vrouw gebruikte hem meerdere jaren.

In deze eerste jaren heb ik mijn machine nog steeds dubbel opgestart. Tegenwoordig gebruik ik geen windows meer.

Op deze website heb ik geprobeerd al mijn ervaringen op andere websites te verzamelen, ontdekkingen die ik zelf heb gedaan en tips en trucs die ik gewoon graag gemakkelijker maak op een Ubuntu-machine.

Als vrienden mij vragen om hen te helpen met hun computers, probeer ik Windows een beetje nieuw leven in te blazen, EN installeer ik Linux Mint Debian Edition op hun computer met een dubbel opstartmenu. Ik had nog geen klachten (maar misschien waren ze gewoon beleefd).

Tip: als je nieuw bent bij Linux. Voor het geval u het nog niet wist: de Tab-toets kan worden gebruikt om automatisch bestandsnamen in te voeren, waardoor u minder hoeft te typen. Om bijvoorbeeld een opdracht in te voeren, had ik gewoon “sudo unzip -q next” kunnen typen en op de Tab-toets kunnen drukken. Sterker nog, dat deed ik. De volledige bestandsnaam wordt vervolgens automatisch ingevoegd als deze beschikbaar is in de lokale map.

Geniet van deze website en als het niet op deze site staat, staat het waarschijnlijk ergens anders op internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Lutris, games installeren via een centraal beheerplatform.

Lutris is een open gamingplatform voor Linux.  Een deb package voor Ubuntu en Linux mint is beschikbaar vanaf de release pagina op Github: ...