zondag 4 mei 2025

Open Media Vault op de Raspberry PI



In deze Raspberry Pi-tutorial laten we je zien hoe je de OpenMediaVault-software installeert en instelt. Dit artikel is een vertaling van de originele post in het Engels PiMyLiveUp


OpenMediaVault is een Networked Attached Storage (NAS)-oplossing, gebouwd op Debian, met ondersteuning voor de Raspberry Pi.

Met deze software kun je je Raspberry Pi eenvoudig omtoveren tot een krachtige NAS met ingebouwde ondersteuning voor diverse services.

De OpenMediaVault-software biedt standaard ondersteuning voor (S)FTP, SMB/CIFS, DAAP-mediaserver, RSync en zelfs ingebouwde ondersteuning voor Docker-containers.

OpenMediaVault is veel gebruiksvriendelijker dan elke afzonderlijke service op je Raspberry Pi te moeten instellen, zoals SAMBA en FTP.

Om OpenMediaVault te kunnen gebruiken, heb je een Raspberry Pi 2B of nieuwer nodig. We raden je aan om een ​​Raspberry Pi 4 of nieuwer te gebruiken vanwege de verbeterde I/O-mogelijkheden.

Houd er rekening mee dat OpenMediaVault verwacht dat u een ethernetverbinding gebruikt voor netwerken. Het is echter nog steeds mogelijk om wifi te gebruiken na de eerste installatiestappen.

We hebben deze tutorial afgerond over het installeren van OpenMediaVault op een Raspberry Pi 4 met de Lite-versie van Raspberry Pi OS Bookworm.

In de volgende secties leiden we u door de stappen voor het installeren en configureren van OpenMediaVault op uw Raspberry Pi. U zult snel zien hoe deze software een geweldige manier is om een ​​NAS op uw Raspberry Pi in te stellen.

Voor deze sectie gaan we ervan uit dat u de Lite-versie van Raspberry Pi OS als besturingssysteem gebruikt. Dit zou echter prima moeten werken op elk Debian-gebaseerd besturingssysteem.

Houd er rekening mee dat u geen desktopversie van het door u gekozen besturingssysteem moet gebruiken. OpenMediaVault werkt alleen op terminalgebaseerde systemen. In het geval van de Pi is dit Raspberry Pi OS Lite.

OpenMediaVault installeren op een Raspberry Pi


1. Voordat we OpenMediaVault installeren, werken we de bestaande pakketten bij door de volgende twee opdrachten uit te voeren.

De eerste opdracht werkt de pakketlijstcache bij en de tweede upgradet alle verouderde pakketten.

sudo apt update

sudo apt upgrade



2. Voordat we OpenMediaVault installeren, moeten we eerst het pre-installatiescript uitvoeren. Dit script stelt je ethernetverbinding in als een permanente verbinding. Dit helpt mogelijke verbindingsproblemen later op te lossen.

Je kunt dit script uitvoeren door de volgende opdracht in de terminal uit te voeren:

wget -O - https://raw.githubusercontent.com/OpenMediaVault-Plugin-Developers/installScript/master/preinstall | sudo bash

3. Zodra het script is uitgevoerd, moet je je Raspberry Pi opnieuw opstarten door de volgende opdracht uit te voeren:

sudo reboot

4. Nu kunnen we de volgende opdracht uitvoeren om het installatiescript van OpenMediaVault te downloaden en rechtstreeks naar bash te sturen.

Dit script installeert en configureert alles wat nodig is om OpenMediaVault op de Raspberry Pi te draaien.

Je kunt de inhoud van dit script controleren door rechtstreeks naar de repository van de OpenMediaVault Plugin Developers te gaan.

wget -O - https://raw.githubusercontent.com/OpenMediaVault-Plugin-Developers/installScript/master/install | sudo bash


Houd er rekening mee dat dit proces enige tijd kan duren, omdat het script een groot aantal pakketten moet installeren die de OpenMediaVault-software nodig heeft.

5. Zodra het installatieproces is voltooid, wordt je Raspberry Pi automatisch opnieuw opgestart door het script.

Als je Pi om de een of andere reden niet automatisch opnieuw is opgestart, kun je hem opnieuw opstarten met de volgende opdracht in de terminal.

sudo reboot

OpenMediaVault voor het eerst starten op de Raspberry Pi


6. In deze sectie laten we je zien hoe je toegang krijgt tot de webinterface voor de OpenMediaVault-software die op je Raspberry Pi draait. Om toegang te krijgen tot de webinterface van OpenMediaVault, moet u het IP-adres van uw Raspberry Pi weten. Als u het IP-adres van uw Raspberry Pi niet weet, kunt u de volgende opdracht uitvoeren:

hostname -I


7. Ga met het lokale IP-adres van uw Raspberry Pi naar het volgende adres in uw favoriete webbrowser.

Zorg ervoor dat u "<IPADRES>" vervangt door het IP-adres dat u in de vorige stap hebt opgegeven.

http://<IPADRES>

8. Nadat u de webinterface van OpenMediaVault hebt geladen, wordt u gevraagd in te loggen om verder te kunnen gaan.

De standaardgebruikersnaam is admin en het standaardwachtwoord is openmediavault.

9. Zodra u bent ingelogd, wordt u begroet door het OpenMediaVault-dashboard. Hoewel dit dashboard op dit moment leeg kan zijn, laten we u zien hoe u extra elementen aan het dashboard kunt toevoegen.

Het standaardwachtwoord voor OpenMediaVault wijzigen


10. Een van de eerste dingen die u moet doen, is het wachtwoord voor uw OpenMediaVault-beheerdersaccount wijzigen. Door dit als standaardwachtwoord te laten staan, kan iedereen snel toegang krijgen.

Om het wachtwoord te wijzigen, klikt u op het persoonpictogram in de rechterbovenhoek.

In het menu dat verschijnt, klikt u op de optie 'Wachtwoord wijzigen'.

11. Vul op deze pagina het nieuwe wachtwoord in dat u wilt gebruiken om toegang te krijgen tot de OpenMediaVault-beheerder.

Klik vervolgens op de knop 'Opslaan' om het nieuwe wachtwoord op te slaan.

Configureren

Het dashboard voor uw OpenMediaVault-installatie

12. Standaard is het OpenMediaVault-dashboard volledig leeg. U moet elke widget die u wilt zien inschakelen voordat het dashboard iets weergeeft.

Om de instellingen voor uw dashboard te wijzigen, klikt u eerst op het persoonpictogram in de rechterbovenhoek.

In het menu dat verschijnt, klikt u op de optie 'Dashboard'.

13. Het volgende scherm toont u een lijst met alle verschillende widgets die het OMV-dashboard ondersteunt. Deze kunnen erg handig zijn om snel de status van zowel OpenMediaVault als uw Raspberry Pi te controleren.

Nadat u alle vakjes naast de widgets die u wilt weergeven hebt aangevinkt, klikt u op de knop 'Opslaan'.

14. Terugkerend naar het dashboard zou u nu veel meer informatie moeten zien. Hieronder ziet u hoe het dashboard eruit zag nadat u een behoorlijk aantal widgets had ingeschakeld.

De eerste schijf toevoegen aan je Raspberry Pi OpenMediaVault NAS

15. Vanwege de manier waarop OpenMediaVault werkt op de Raspberry Pi, moet je handmatig elke schijf toevoegen die je aan je NAS wilt toevoegen. Je voegt later gedeelde mappen toe aan deze gekoppelde bestandssystemen.

Om je een voorbeeld te geven van hoe dit allemaal werkt: we gebruiken een draagbare schijf van 128 GB die we op onze Raspberry Pi hebben aangesloten. Als je een gloednieuwe schijf gebruikt, hoef je je ook geen zorgen te maken over het formatteren ervan, want OpenMediaVault biedt ons de mogelijkheid om dit te doen via de webinterface.

Je kunt beginnen met het toevoegen en configureren van je eerste schijf door te klikken op de optie 'Opslag' in de zijbalk.

16. Nu we op de pagina met opslagopties zijn, laten we beginnen met controleren of OpenMediaVault onze gekoppelde schijven kan zien.

Klik hiervoor op de optie 'Schijven'.

17. Op dit scherm ziet u elk van de aangesloten schijven die de software kan detecteren.

Als een van uw schijven geformatteerd moet worden, selecteert u deze, klikt u op het kleine gumpictogram en volgt u de instructies. Dit brengt de schijf terug naar de status die OpenMediaVault verwacht.

Zodra u tevreden bent met de schijven die u hebt aangesloten, gaat u naar het scherm 'Bestandssystemen' via de zijbalk.

18. Nu u op de pagina met bestandssystemen bent, zijn er twee verschillende manieren om deze schijf aan OpenMediaVault te koppelen.

Als u al een bestandssysteem op uw schijf hebt ingesteld, klikt u gewoon op de afspeelknop en gaat u verder met stap 21. Normaal gesproken is het makkelijker om helemaal opnieuw te beginnen met een schijf die u aan uw Raspberry Pi NAS toevoegt.

Moet u een bestandssysteem aan de schijf toevoegen, klik dan op het pluspictogram.

Wanneer u op deze knop klikt, krijgt u een lijst met bestandssystemen die u kunt gebruiken om uw schijf te formatteren. Voor de Raspberry Pi raden we EXT4 aan vanwege de lagere prestatievereisten.

19. Op de volgende pagina wordt u gevraagd het apparaat te selecteren waarop OpenMediaVault dit nieuwe bestandssysteem moet aanmaken.

Selecteer de schijf waarnaar u wilt schrijven en klik op de knop "Opslaan".

20. OpenMediaVault op uw Raspberry Pi begint nu met het opnieuw formatteren van de geselecteerde schijf met behulp van het door u gekozen bestandsformaat.

Zodra het proces is voltooid, klikt u op de knop "Sluiten".

21. Zodra een bestandssysteem is ingesteld, of als u er al eerder een hebt aangemaakt, wilt u de schijf koppelen aan uw Raspberry Pi OpenMediaVault NAS.

Klik hiervoor op het selectievakje "Bestandssysteem" en zoek en klik vervolgens op uw bestandssysteem.

Klik met het geselecteerde bestandssysteem op de knop "Opslaan".

22. Voordat dit bestandssysteem op uw Raspberry Pi wordt gemount, moet u de wijzigingen bevestigen. Begin dit proces door op het vinkje in de rechterbovenhoek te klikken.

23. Om het toevoegen van deze nieuwe schijf te bevestigen, klikt u nogmaals op de knop "Ja".

De gedeelde map aanmaken

24. Onze volgende stap is het aanmaken van een gedeelde OpenMediaVault-map op ons nieuw gemounte bestandssysteem. Om deze gedeelde map aan te maken, klikt u op de optie "Gedeelde mappen".

Klik vervolgens op de knop met het plusteken bovenaan de lijst.

25. In dit formulier wordt u gevraagd de informatie voor uw gedeelde map in te vullen. Er zijn een aantal verschillende velden die u in dit dialoogvenster moet instellen.

1. Eerst komt de naam van de share die u wilt instellen. Dit wordt automatisch ook ingesteld als de naam van de map.

2. Het tweede veld is het bestandssysteem waarop u deze map wilt aanmaken. In ons geval hebben we slechts één bestandssysteem aangemaakt, dus er is slechts één optie.

3. Het derde veld is het pad naar de gedeelde map. Dit wordt automatisch ingesteld op dezelfde naam als de gedeelde map. U kunt dit echter desgewenst wijzigen naar een andere locatie.

4. Het vierde en laatste relevante veld is het veld 'Rechten'. Gebruik dit veld om de rechten in te stellen die u op de map wilt toepassen, zoals welke gebruikersgroep de map mag lezen en schrijven.

Nadat u alle velden hebt ingevuld, klikt u op de knop 'Opslaan' onderaan het scherm.

26. Voordat OpenMediaVault deze nieuwe map aanmaakt, moet u de pen bevestigen

Wijziging van de status.

Klik hiervoor op het vinkje in de rechterbovenhoek van het gele pop-upbericht.

27. U wordt gevraagd of u de nieuwe wijzigingen echt wilt toepassen. Klik op de knop "Ja" om de gedeelde map aan te maken.

SAMBA/CIFS inschakelen in OpenMediaVault

28. Vanwege de manier waarop OpenMediaVault werkt, worden uw gedeelde mappen pas daadwerkelijk "gedeeld" als u een protocol zoals SMB inschakelt. Bovendien moet elke gedeelde map vervolgens afzonderlijk voor dat protocol worden ingeschakeld.

In de volgende stappen laten we u zien hoe u SMB in OpenMediaVault kunt inschakelen en een map kunt delen.

Om deze functionaliteit in te schakelen, klikt u eerst op "Services" in de zijbalk.

Selecteer vervolgens de optie "SMB/CIFS".

29. U krijgt nu twee opties te zien: "Instellingen" en "Shares".

Voordat we shares aan SMB kunnen toevoegen, moeten we SMB inschakelen op OpenMediaVault door de optie "Instellingen" te selecteren.

30. Klik op deze pagina op de schakelaar "Inschakelen". Deze schakelaar schakelt de ondersteuning voor SMB/CIFS op uw Raspberry Pi in.

31. Voordat SMB wordt ingeschakeld, moet u deze wijzigingen bevestigen door op het vinkje te klikken.

32. Klik vervolgens op de knop "Ja" om gedeelde SMB-schijven in te schakelen op uw OpenMediaVault-installatie op uw Raspberry Pi.

Een gedeelde map toevoegen aan SMB op OpenMediaVault


33. Nu SMB/CIFS is ingeschakeld op onze Raspberry Pi, moeten we een daadwerkelijke share toevoegen. Uw gedeelde mappen worden niet automatisch gedeeld via de verschillende services die OpenMediaVault ondersteunt. Om een​​SMB-share toe te voegen, klikt u op de optie 'Shares' in de zijbalk.

Klik in dit scherm op de knop '+'.

34. In het dialoogvenster 'Share toevoegen' moet u rekening houden met een aantal zaken.

1. Het eerste wat u moet doen, is de 'Gedeelde map' selecteren. Deze optie toont een lijst met de gedeelde mappen die u hebt aangemaakt. U zou een gedeelde map moeten hebben die u eerder in deze handleiding hebt gevonden.

2. De volgende belangrijke optie is de optie 'Openbaar'. Met deze optie kunt u bepalen of niet-geverifieerde gebruikers toegang hebben tot de share (gasten).

3. Tot slot kunt u de optie 'Alleen-lezen' gebruiken. Door gebruik te maken van deze optie kunt u instellen dat gebruikers de inhoud van de gedeelde map alleen kunnen lezen en niet kunnen wijzigen.

Zodra u alles naar wens hebt geconfigureerd, klikt u op de knop 'Opslaan'.

35. Net als bij elke andere wijziging in OpenMediaVault moet u de toevoeging van deze gedeelde map bevestigen door op het pijlpictogram te klikken.

36. Bevestig ten slotte de toevoeging van deze gedeelde map door op de knop 'Ja' te klikken.

37. U zou nu uw eerste map moeten zien die wordt gedeeld via de installatie van uw Raspberry Pi OpenMediaVault.

U kunt nu zoveel gedeelde mappen toevoegen als u wilt om uw Raspberry Pi NAS te laten groeien.

Nieuwe gebruikers toevoegen aan OpenMediaVault op uw Raspberry Pi


38. In deze sectie leiden we u kort door het proces voor het toevoegen van nieuwe gebruikers binnen de webinterface van OpenMediaVault. U kunt deze gebruikers gebruiken om toegang te krijgen tot de gedeelde mappen die u met OpenMediaVault op uw Raspberry Pi aanmaakt. Klik in de zijbalk op de optie 'Gebruikers'.

Vervolgens klikt u op de optie 'Gebruiker' op de pagina 'Gebruikersbeheer'.

39. Op deze pagina ziet u een lijst met gebruikers die al beschikbaar zijn voor gebruik met de gedeelde mappen die u met OpenMediaVault hebt aangemaakt. Omdat dit een nieuwe installatie is, ziet u hier alleen uw hoofdgebruiker. In ons geval is dit de 'pi'-gebruiker met uw eigen naam in Raspberry PI OS.

Om een ​​nieuwe gebruiker op onze Raspberry Pi aan te maken met OpenMediaVault, klikt u op de knop met het plusteken en vervolgens op de optie 'Aanmaken'.

40. In dit dialoogvenster kunt u de verschillende gegevens voor uw nieuwe gebruiker opgeven, zoals de gebruikersnaam en het wachtwoord.

Zodra u alle gegevens van de nieuwe gebruiker hebt ingevoerd, klikt u op de knop 'Opslaan'.

41. Om de toevoeging van deze nieuwe gebruiker te bevestigen

42. Bevestig nu de toevoeging van deze nieuwe gebruiker aan uw OpenMediaVault-installatie door op de knop "Ja" te klikken. Klik op het vinkje in het gele berichtvak om de gebruiker aan uw systeem toe te voegen.

43. Als alles correct is verlopen, zou u uw nieuwe gebruiker hier moeten zien staan.

U kunt deze gebruiker nu gebruiken om verbinding te maken met een van de mappen die u hebt gedeeld via OpenMediaVault op uw Raspberry Pi.

Op dit punt in de tutorial zou u OpenMediaVault succesvol moeten hebben ingesteld op de Raspberry Pi. U zou ook een basisidee moeten hebben van hoe u nieuwe shares kunt toevoegen via de webinterface.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Open Media Vault op de Raspberry PI

In deze Raspberry Pi-tutorial laten we je zien hoe je de OpenMediaVault-software installeert en instelt. Dit artikel is een vertaling van de...