maandag 19 februari 2024

ZX Spectrum Next bestanden sorteren

De ZX Spectrum NEXT kan de directorylijst van een SD-kaart niet sorteren. De machine is gewoon niet snel genoeg om meer dan duizend bestanden te sorteren. Maar omdat de meeste alleen-lezen zijn, kunt u de FAT sorteren voordat u deze op de SD kaart plaatst:

Met Linux zijn het slechts drie stappen en zeer eenvoudige opdrachten om de bestandstoewijzingstabel van een partitie te sorteren. Ik gebruik fatsort, dat deel uitmaakt van bijna elke softwarerepository.

Hier een eenvoudige “HowTo”.

Na installatie, b.v. op Ubuntu via

sudo apt install fatsort

Hier een voorbeeld – Het label van mijn SD-kaart is “ZXNEXT”. Het is ingevoegd en kan worden gelezen…

Identificeer de apparaatnaam van de partitie

mount|grep -i zxnext

Het antwoord is:

/dev/sdc1 op /media/aramis/ZXNEXT type vfat (rw,nosuid,nodev,r…

/dev/sdc1 is de juiste apparaat naam.

Ontkoppel het

sudo umount /dev/sdc1

Sorteer de bestandstoewijzingstabel (*1)

sudo fatsort /dev/sdc1

Zodra u de apparaatnaam heeft geïdentificeerd, hoeft u alleen maar de kaart te ontkoppelen met behulp van het menu-item “eject- or unmount” op het bureaublad en fatsort uit te voeren zoals hierboven weergegeven, of het umount-commando in een terminal te gebruiken.

Het sorteren van de kaart van mijn Next duurt ongeveer 6 seconden. Op de SD-kaart wordt 2,1 GB aan data gebruikt. Het bevat ca. 34.000 bestanden omdat ik mijn hele gamecollectie heb geïnstalleerd.

Standaard worden alle mappen bovenaan gesorteerd en is de sortering niet hoofdlettergevoelig. Bestandsnamen die beginnen met een punt (“.”) worden gesorteerd op het tweede teken.

De standaardinstellingen zijn afhankelijk van de landinstelling en andere instellingen van het systeem en kunnen op uw pc/Mac verschillen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

OVPN bestanden importeren in Gnome networkmanager

 een OVPN bestand van een open VPN server kan in Ubuntu en Linux mint eenvoudig in de netwerk manager worden geïmporteerd met het volgende c...