zondag 18 februari 2024

Toetsenbord Lay-out editor

 De Keyboard Layout Editor (KLE) is een applicatie waarmee u toetsenbordindelingen kunt maken voor de X.Org-server, die vaak te vinden is op Linux-, OpenSolaris-, *BSD-, enz. Desktops.


De toetsenbordindelingseditor met een indeling












De toetsenbordindelingseditor met een indeling

De bovenstaande schermafbeelding toont het hoofdvenster van het programma; een toetsenbord met lege lay-out (toetsen zijn leeg), een sectie Toevoegen aan lay-out met items die kunnen worden gebruikt om de lay-out te vullen, en een sectie voor de beschrijving van de lay-out (Lay-outdetails).

Er zijn doorgaans twee workflows; eerst begin je met een lege lay-out en voeg je Unicode-tekens en dode sleutels toe, voeg je bestanden toe, en dan sla je op.

De andere workflow is om te beginnen met een geschikte bestaande lay-out als basis, vervolgens meer tekens toe te voegen, wijzigingen aan te brengen, enz.

Het is misschien vreemd om over verschillende workflows te praten, maar in termen van bruikbaarheid is het belangrijk om in dergelijke gevallen hulp te bieden. Het hebben van tooltips is bijvoorbeeld belangrijk wanneer iemand met een nieuwe lay-out begint.
De toetsenbordindelingseditor gebruiken











De toetsenbordindelingseditor gebruiken

Hier zijn we begonnen met een lege lay-out; we klikken op Start Character Map, zoeken vervolgens de personages die je nodig hebt en slepen ze naar de juiste toetsen. Elke toonsoort bestaat uit vier delen, en we nummeren deze van 1 tot en met 4. De manier waarop we tellen is nogal eigenaardig,

     linksonder, wanneer u op de toets drukt zoals deze is (toets)     linksboven, wanneer u op de toets drukt met Shift (Shift + toets)     rechtsonder, wanneer u op de toets drukt met AltGr (AltGr + toets)     rechtsboven, wanneer je op de toets drukt met Shilft+AltGr (Shift + AltGr + toets)

Analyse van een sleutel



Analyse van een sleutel

Dit is mijn inzending voor de meest technische diagramwedstrijd.

De dode sleutels hebben betrekking op diakritische tekens zoals ernstig en acuut. Omdat ze te klein zijn om te zien, presenteren we ze naast een D-letter (D van Dead Key). In sommige gevallen kon ik geen teken vinden dat gelijkwaardig was aan het diakritische teken, dus plaatste ik ?, daarom lijkt het op D?. Als u de muisaanwijzer op de sleutel plaatst, ziet u de volledige details in de tooltip.
Inclusief bestanden












Inclusief bestanden

In veel gevallen bestaan er lay-outs/varianten die de meeste tekens bevatten die u wilt toevoegen. In dit geval voegt u bestanden toe en schakelt u deze in in de sectie Bestanden opnemen. U kunt vervolgens elk van deze tekens overschrijven door naar de lay-out te slepen en neer te zetten.

In deze fase van de blogpost is het belangrijk om de begrippen lay-out en variant te verduidelijken. De twee lijken behoorlijk op elkaar en het onderscheid is rommelig als je het aan de eindgebruiker probeert uit te leggen. Het Franse lay-outbestand is fr, dat verschillende varianten bevat (verschillende groepen toewijzingen van fysieke sleutels aan Unicode-tekens). Wanneer je het eigenlijk over een Franse toetsenbordindeling hebt, doel je eigenlijk op de standaardvariant van het «fr»-bestand. Vaak verwijzen mensen naar het «fr»-bestand als geheel als de Franse lay-out. U kunt ook een niet-standaardvariant van het lay-outbestand kiezen en dit uw lay-out noemen.

De manier waarop ik lay-out en variant wil definiƫren is als volgt: een lay-out verwijst naar de standaardvariant van het lay-outbestand. Dit komt overeen met het feit dat distributies de standaardvariant in de instellingen kiezen, zodat deze de meeste zichtbaarheid krijgt, of dat wanneer gebruikers een nieuwe lay-out selecteren, ze eerst de standaardinstelling te zien krijgen. Wat lay-outs in het algemeen betreft, is het belangrijk dat verschillende talen/scripts zich inspannen dat de standaardlay-out wordt bijgewerkt en extra nuttige en relevante tekens bevat.
De nieuwe Griekse toetsenbordindeling



De nieuwe Griekse toetsenbordindeling

Dit is de bijgewerkte Griekse toetsenbordindeling en is de bijna definitieve versie die we van plan zijn in te dienen bij xkeyboard-config. Het voegt Grieks Polytonic toe aan de bestaande Griekse lay-out. Er worden geen wijzigingen aangebracht in de vorige standaardlay-out, zodat gebruikers niet onaangenaam verrast zullen zijn. Het voegt ook allerlei soorten tekens toe die voorkomen in het Griekse Unicode-blok.

In dit bericht heb ik een aantal termen/beschrijvingen vereenvoudigd. Als ik een beetje te ver ben gegaan, corrigeer me dan, dan zal ik ter plekke updaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Installeer een theme in Grub bij Grub2

  je kunt zelf een theme maken of er een downloaden vanaf internet. Plaats het theme in een aparte map in /boot/grub/theme/ Vervolgens moet ...