zondag 18 februari 2024

PiHole op de Raspberry Pi en afstellen van Insync voor Gdrivesynchronisatie

 Pi-hole installeren

Ik heb mijn PiHole geïnstalleerd op een installatie van DietPi op een oude Raspberry Pi B+ met slechts 512 MB RAM en het werkt prima.

Er zijn enkele problemen die u moet weten tijdens de installatie. Ik zal de handleiding die op de originele website van PiHole https://pi-hole.net/ staat niet herhalen

Wanneer je PiHole hebt geïnstalleerd, wil je misschien dingen aanpassen via de webinterface. Deze interface is niet bereikbaar door simpelweg het IP-nummer van uw Raspberry Pi te gebruiken. U moet dit aan de URL toevoegen (als uw URL bijvoorbeeld 192.168.1.14 is):

192.168.1.14/admin/index.php

en log vervolgens in met uw PiHole-wachtwoord. NIET met uw Raspberry-wachtwoord.

Ik gebruik mijn Raspberry Pi zonder monitor. Nadat ik SSH heb geactiveerd (wat al is geactiveerd in DietPi) kun je eenvoudig inloggen met een client als Remmina met behulp van de SSH-optie en de gebruiker en het wachtwoord gebruiken die je hebt gebruikt bij het installeren van DietPi of Raspberry OS. U kunt het systeem via SSH vanaf de terminal aanpassen of updaten.

sudo apt update
sudo apt upgrade
pihole -up

en indien nodig:

sudo reboot

Insync gebruiken

Het leek erop dat ik eerst een aantal witte lijsten moest toevoegen om Insync te kunnen gebruiken voor synchronisatie, aangezien het niet meer werkte nadat ik PiHole had geactiveerd.

De witte lijst die ik nodig had was:

clients6.google.com

en sommige bronnen op internet adviseerden mij om deze ook toe te voegen:

0.docs.google.com
csi.gstatic.com
accounts.google.com

Verder heeft u mogelijk nodig voor andere Google-services:

clients5.google.com    
clients4.google.com    
clients3.google.com    
clients2.google.com    
googleapis.l.google.com

Maar dat deed ik nog niet. Het werkte min of meer.

Maar later vond ik deze suggestie: Insync adviseerde me om de optie “Mijn gebruiksgegevens anoniem naar Insync verzenden” uit te schakelen zonder al deze vermeldingen op de witte lijst. Nog beter. En dat werkt (soms).

Vanuit de Raspberry Pi Terminal kun je deze witte lijsten invoeren met deze opdracht:

pihole -w clients6.google.com 0.docs.google.com csi.gstatic.com accounts.google.com googleapis.l.google.com clients5.google.com clients4.google.com clients3.google.com clients2.google.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Maak een eigen Linux CD

  Het voorbereiden van de omgeving     Stel enkele variabelen in export WORK=~/work export CD=~/cd export FORMAT=squashfs export FS_DIR=casp...